Kamanje, Semič i Metlika: održane animacijske radionice za lokalno stanovništvo

10. prosinca 2018.|By:

U okviru suradnje na prekograničnom projektu Misterion – Iskusi tajne voda, koji se provodi uz financijsku potporu programa Interreg Slovenija – Hrvatska, projektni partneri LAG Vallis Colapis i turistička agencija Kompas Novo Mesto su u studenom i prosincu 2018. godine proveli niz animacijskih radionica za lokalno stanovništvo u pograničnom području. Cilj ovih radionica je bio stvaranje zajedničkog turističkog proizvoda Bele Krajine, Pokuplja i zapadnog Žumberka. Na tom tragu su projektni partneri okupili širok raspon lokalnih dionika koji su s obje strane granice zainteresirani za umrežavanje turističkih usluga, suradnju na razmjeni gostiju i zajednički nastup na tržištu turističkih usluga. Radionica je pobudila veliko zanimanje lokalnih poljoprivrednika, vinara, ugostitelja, sportskih klubova, kulturnih društava, muzeja i predstavnika lokalnih vlasti u pograničnom području.

Prva radionica pod nazivom “Prekogranicni destinacijski menadžment” je održana u petak 23. studenog 2018. u Kamanju. Općina Kamanje je također jedan od partnera u okviru projekta Misterion – Iskusi tajne voda, pa ne čudi da se na ovoj radionici okupilo veliki broj polaznika s obje strane granice. Okupljeni sudionici su na ovoj radionici počeli razmjenivati informacije i planirati buduće zajedničke sadržaje koje mogu ponuditi na tržištu. Prezentaciju s radionice možete preuzeti u nastavku:

Prekogranični menadžment destinacije

Druga stručna radionica pod nazivom “Voda kao veza između lokalnih turističkih destinacija” je održana već slijedećeg dana, u subotu 24. studenog 2018. te je obuhvatila terenski obilazak turističkih odredišta na hrvatskoj strani partnerstva (Pokuplje). Obilazak je počeo posjetom arheološkom nalazištu Vrlovka u Kamanju, gdje je načelnik općine Damir Mateljan sudionicima predstavio povijest ovog neolitskog nalazišta te opisao budući arheološki park koji općina Kamanje gradi u sklopu ovog projekta. Naglasak ovog izlaganja je bio predstaviti život uz vodu od neolita do kasne antike. Obilazak se nastavio posjetom Zavičajnom muzeju u Ozlju, gdje je muzejski dokumentarist Miroslav Razum posjetitelje proveo kroz stalnu postavu muzeja i pokazao im dvorac na obronku iznad rijeke Kupe, posebno se osvrčući na život uz vodu u razdoblju od srednjeg vijeka današnjih dana. Posjetom pavlinskom samostanu Svetice i crkvi Blažene Djevice Marije sudionici su se upoznali i s dijelom sakralne baštine koju nudu hrvatsko Pokuplje. U selu Jaškovo sudionici su imali priliku posjetiti i Restoran Žganjer koji drži prestižan međunarodni Guinnessov rekord za najdulju štrudlu te se upoznati s festivalom štrudle koji ovaj restoran tradicionalno organizira u Jaškovu. Terenski obilazak se završio posjetom poznatom karlovačkom slatkovodnom akvarijumu Aquatica, gdje je poseban naglasak stavljen na turističke usluge koje skladno povezuju seoske i gradske sredine. Karlovački akvarijum je upravo odličan primjer takve ponude koja na jednom mjestu predstavlja podvodni svijet riba i bilja, toliko specifične za cijelo područje Pokuplja i Bele Krajine. U karlovačkom akvariju se održao i zadni dio radionice koji je posebno bio posvećen ulozi društvenog poduzetništva u turizmu, a prezentaciju s tog dijela možete preuzeti u nastavku:

Kriteriji prepoznavanja društvenog poduzetnika

Treća stručna radionica pod nazivom “Razvoj prekograničnog turističkog proizvoda” je održana u petak 30. studenog 2018. u Kulturnom centru u Semiču. Ova je radionica bila nastavak zajedničkog planiranja dionika iz lokalnih zajednica Bele Krajine, Pokuplja i Žumberka. Riječ je o procesu kroz koji lokalno stanovništvo samo oblikuje svoje lokalne turističke proizvode te se dogovara o oblicima međusobne poslovne suradnje. Kao podloga rasprave o kapacitetima koji se u pograničnom području mogu koristiti za zajednički razvoj, iskorištena je stručna podloga o lokalitetima kojima ovo prekogranično područje raspolaže, a koju je izradila Turistička agencija Kompas Novo Mesto. I ova radionica je bila iznimno dobro posjećena, s brojnim polaznicima s obje strane granice.

Četvrta radionica pod nazivom “Studijski obilazak – Misterion” održana je u subotu 1. prosinca 2018. godine. U okviru terenske radionice slovenski partneri su upriličili obilazak Galerije Kambič, izuzetnog galerijskog prostora kojim raspolaže lokalna zajednica u Metlici, zatim  Belokranjskog muzeja u Metlici, kao i perišča Obrh koje je uređeno u sklopu projekta Misterion. Ovo “perišće” je znamenito mjesto za Metliku, mjesto na kojem su nekada žene prale rublje, a sada je preuređeno u prekrasno šetalište. Ujedno je na tom mjestu upriličena i kraća šaljiva predstava u kojoj su dvije članice lokalnog kulturnog društva predstavile način “ogovaranja” putem kojega su se na ovakvim mjestima okupljanja nekada širile vijesti u lokalnoj zajednici. Obilazak turističkih kapaciteta Bele Krajine se nastavio posjetom selu Rosalnice i lokalitetu Tri fare, mjestu hodočašća na kojem se nalaze tri crkve. Ovo je vrijedan primjer sakralne baštine Bele Krajine. Nakon toga su se sudionici uputili u obilazak izvora rijeke Krupe, a potom i u mjesto Črmošnjice, gdje su razgledali crkvu Marijinog uznesenja i poučnu stazu Divji potok. U Semiču su posjetitelji obišli Poučni vrt dr. Dreganca i crkvu sv. Štefana, a obilazak se nastavio u selu Draščići gdje su obišli zgradu Sosedske zidance, koje je bila prva vinarska zadruga koju su osnovali mjesni vinari još u 19. stoljeću. Obilazak se završio u mjestu Radovica i nekadašnjoj zgradi osnovne škole Brihtna glava, koja je sada preuređena u lokalni muzej školstva. Tamo su članice lokalne udruge turističkih vodiča Bale Krajine sve posjetitelje provele kroz vođeni program za turiste, kojim su ih uvele u našin rada ove škole kakav se primjenjivao sredinom 20. stoljeća.

EUROPEAN UNION
LEADER
CROATIA
Co-financed by the EU pre-accession IPARD measure through LEADER project
This website is co-financed from EU pre-accession program for IPARD LEADER measure. The contents of this site are the sole responsibility of the LAG "Vallis Colapis" and do not necessarily reflect the position of the European Union.
Website maintenance is co- financed by the European Union from the European Fund for Agricultural Development, Sub-Measures 19.1. "Preparatory Assistance", Sub-Measures 19.2. "Support for implementation of operations under the community – led local development strategy“, Sub-Measures 19.3. „ Preparation and implementation of cooperation activities of the local action“, Sub-Measures 19.4. „ Support of running costs and animation“ under Measure 19 "LEADER-CLLD" from Rural Development Programme of the Republic of Croatia for the period 2014-2020. Share of co-financing 90% EU, 10% RH European Agricultural Fund for Rural Development: Europe investing in rural areas