Novosti

LAG Vallis Colapis

Radionica uzgoja stoke u sustavu krava-tele, pasmine Salers

LAG Vallis Colapis, Udruženje Salers Croatia i Gospodarski list organiziraju jednodnevnu radionicu o održivom sustavu uzgoja krava-tele, koja će se   održati 18. lipnja u Dugoj Resi u hotelu Frankopan na koju pozivaju sve potencijalne uzgajivače koje zanima sustav krava-tele.

Komparativne prednosti pasmine salers su definitivno potvrđene i po jedno- stavnosti i isplativosti uzgoja. Ova iznimna pasmina pokazala se vrlo zahvalna za uzgoj u sustavu krava-tele na gotovo svim prostorima RH. Uz stručna predavanja, uključen je i organizirani posjet sudionika s prikazom salers goveda na uzornom gospo- darstvu obitelji Butina u Novigradu na Dobri, uz prijevoz autobusom od hotela do farme i povratkom u hotel, gdje će biti i degustacija jela od mesa salersa.

ODRŽAN POSLJEDNJI YOUTH PARTICIPATION EVENT „ MLADI – AKTIVNI GRAĐANI“ U OKVIRU ERASMUS+ PROJEKTA „BOSS 2“

U petak, 17.5.2024., povodom završetka Erasmus+ projekta „Biram, odlučujem, sudjelujem, stvaram 2“ (BOSS 2), proveli smo posljednji Youth participation event pod nazivom Mladi – aktivni građani u vijećnici Grada Duge Rese.
Ovu aktivnost iskoristili smo kako bismo još jednom predstavili LAG Vallis Colapis i partnere te aktivnosti koje su kroz projekt provedene. Osim navedenog, cilj ove aktivnosti bila je diseminacija odnosno širenje rezultata projekta u lokalnoj zajednici. Na aktivnosti su sudjelovali mladi iz dvije osnovne škole, njihove učiteljice i ravnateljice, donositelji odluka iz gradova Duge Rese i Ozlja te predsjednik Mreže mladih Hrvatske, Marin Capan.
 
Posebno želimo istaknuti da su kroz ovaj projekt odabrana i provedena tri mini projekta učenika/ca za financiranje po školi: učenici/ce su kroz projekt osmislili vlastite mini projekte te su odabrane ideje financirane u iznosu od 1000 eura po ideji, a zatim su ih sami učenici/ce proveli u svojim školama. Tako su svojim školama omogućili obnavljanje knjižničnog fonda, garderobne ormariće, opremu za školsko igralište, klima uređaje u pojedinim učionicama, vanjsku slavinu za vodu na potisak, sklopive stolice, mikroskope te stol za stolni tenis. Važno je napomenuti da je najbolje mini projekte biralo Vijeće koje je bilo sastavljeno od mlađih učenika/ca u školama te školskih djelatnika koji nisu sudjelovali u ostalim projektnim aktivnostima.
 
Osim ovog „službenijeg“ dijela, s učenicima smo odradili i parlaonicu na kojoj smo raspravljali o vrlo aktualnoj temi – aktivno sudjelovanje mladih u društvu kroz izlazak na izbore te spuštanju dobne granice za izlazak na izbore s 18 na 16 godina. Sudionicima parlaonice uvod u temu dao je i Marin Capan, predsjednik Mreže mladih Hrvatske kojem ovim putem zahvaljujemo na dolasku i sudjelovanju na eventu i u parlaonici.
 
Puni dojmova i motivacije želimo na kraju našeg puta želimo zahvaliti svim projektnim partnerima na aktivnom i konstruktivnom sudjelovanju i istaknuti kako se nadamo da kraj projekta ne znači i kraj aktivnog sudjelovanja mladih iz ove dvije lokalne zajednice već tek početak jednog divnog putovanja. Mladi koji su u projektu sudjelovali preko godinu dana sada su osnaženi za traženje informacije koje ih zanimaju o radu općine, županije i škole, aktivno sudjelovanje u demokratskim procesima te reagiranje na problem koji uoče u svojoj zajednici.
 
*Projekt „Biram, odlučujem, sudjelujem, stvaram 2“ sufinanciran je sredstvima Europske unije u sklopu Erasmus+ programa, a preko Agencija za mobilnost i programe Europske unije.
 
WhatsApp Slika 2024 05 17 u 19.52.45 e9de8e33
 
WhatsApp Slika 2024 05 17 u 19.45.08 d6b1e079

Provedena tri treninga u sklopu Erasmus+ projekta "Ruralna spika"

LAG Vallis Colapis provodi Erasmus+ projekt "Ruralna spika". Radi se o projektu Aktivnosti sudjelovanja mladih (KA154) kroz koji će se izraditi preporuke mladih za bolje iskorištavanje napuštenih ili nedovoljno iskorištenih prostora u zajednici, s ciljem kvalitetnog provođenja slobodnog vremena.
Projekt vrijednosti 32.059,00 EUR sufinancira Europska unija, a provodi se od 1.1. do 31.12.2024. u partnerstvu s LAG-om Mareta. 
 
U projekt smo uključili 30 mladih od 15-20 godina s područja oba LAG-a, koji će kao konačni rezultat projekta izraditi preporuke za kvalitetno provođenje slobodnog vremena u neiskorištenim ili nedovoljno korištenim prostorima. Preporuke će predstaviti donositeljima odluka te na taj način aktivno sudjelovati u kreiranju sadržaja za mlade u svojim zajednicama. Kako bismo uspješno izradili preporuke proveli smo jedan segment aktivnosti projekta, odnosno tri treninga s mladima iz Karlovca. 
 
Teme treninga bile su: kako se događaju promjene u društvu i tko na njih utječe, aktivno sudjelovanje i donošenje odluka te Hartova ljestvica sudjelovanja i simulacija deliberacije kao alata za inkluzivno donošenje odluka. Navedene treninge provodi i partner na projektu, LAG Mareta, a mladi s područja oba LAG-a će se krajem rujna susresti u Zadru i razmijeniti svoja iskustva i preporuke. 
 
20240514 132401

Novi Erasmus+ projekt "Youth Policy Guardians"

LAG Vallis Colapis provodi Erasmus+ projekt "Youth Policy Guardians" kojeg u iznosu od 25.458,00 € sufinancira Europska unija. Projekt se provodi od 1.3.2024. do 31.10.2024. u partnerstvu s 8 organizacija: Agoraveiro, AYUNTAMIENTO DE MARACENA, MTÜ Piiriveere Liider, Keep the Change, ISTANBUL AYDIN UNIVERSITESI VAKFI, Mano Europa, Giosef Torino i Hellas for Us. 

INFOPACK YPG kopija 3

Razvijen edukacijski modul kroz Erasmus+ projekt "Inclusion Quest"

Udarna vijest iz LAG-a Vallis Colapis!
Dragi naši zagovornici inkluzije i pokretači promjena, oduševljeni smo jer vam napokon možemo predstaviti naš dugo razvijani edukacijski modul prepun uzbudljivih neformalnih metoda za promicanje inkluzije! 
Ovaj edukacijski modul razvijen je u sklopu Erasmus+ Treninga za trenere „Inclusion Quest“ kojeg smo održali od 23. do 29. studenog 2023. u Ogulinu. Nositelj projekta je LAG Vallis Colapis, a partnerske organizacije su:
 
Posebno želimo istaknuti i LAG Vallis Colapis tim koje su činile Petra Cule, Petra Foršek Koški i Vedrana Vidiček u svojstvu trenerica i facilitatorice, a zahvalu šaljemo i Mreža mladih Hrvatske - Croatian Youth Network i Kristijanu Oreškoviću koji nam se pridružio u jednoj od aktivnosti.
 
Trening je okupio 29 sudionika iz 9 zemalja - treneri, voditelji, edukatori, osobe koje rade s mladima ili organizatori neformalnog obrazovanja u području inkluzije. Tijekom treninga sudionici su istraživali koncepte i procese povezane s neformalnim obrazovanjem kao što su facilitacija, dizajn programa, evaluacija i teorije učenja.
Izuzetno smo ponosni na naš edukacijski modul i želimo ga podijeliti s osobama koje rade s mladima, trenerima, facilitatorima, edukatorima i mladim osobama kako bismo ih dodatno osnažili za razvijanje interaktivnih radionica, aktivnosti i praktičnih savjeta u području inkluzije.
Pridružite nam se u prihvaćanju različitosti, slavljenju individualnosti i izgradnji inkluzivnijeg svijeta!
 
Klik na link i preuzmite svoj primjerak!
 
 
*projekt sufinancira Europska Unija

Potkategorije

Image

SJEDIŠTE (OZALJ)

Kurilovac 1, 47280 Ozalj
047 731 400 (112)

PODRUŽNICA (KARLOVAC)

Trg hrvatskih branitelja 2, 47000 Karlovac
047 842 834

Email

lag@vallis-colapis.hr

Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR)

Na našoj web stranici koriste se kolačići (cookies) kako bismo vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Klikom na gumb Prihvati kolačiće omogućit ćete pohranu svih kolačića na svom računalu. Za više informacija o tome na koji način ova web stranica koristi kolačiće kliknite na poveznicu u nastavku.