Svi projekti

LAG Vallis Colapis

U PROVEDBI

TRAJANJE: 01.12.2018.-30.09.2019.

NAZIV PROJEKTA: Mladi poljoprivrednik

NOSITELJ: LAG Vallis Colapis

PARTNERI: Udruga mladih Feniks (Oroslavje), te općine Krašić, Žumberak, Draganić i Sveti Križ Začretje

DONATOR: Ministarstva  za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

VRIJEDNOST PROJEKTA: 90.000,00 HRK

Projekt „Mladi poljoprivrednik“ želi informirati i educirati mlade o mogućnostima bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom i seoskim turizmom u cilju njihova zapošljavanje i ostanka u ruralnim područjima.

Mladi od 15 do 30 godina s područja općina Krašić, Draganić, Žumberak i Sveti Križ Začretje imat će priliku kroz zanimljive radionice, posjete primjerima dobre prakse u Hrvatskom Zagorju i Karlovačkoj županiji te individualna savjetovanja dobiti uvid u suvremeni pristup i mogućnosti koje mladim ljudima nudi bavljenje poljoprivredom i ruralnim turizmom.  

Započeli smo sa osnovnim informacijama o OPG-u i mogućnostima koje nudi, mogućnostima financiranja OPG-a kroz mjere ruralnog razvoja te ih upoznati s prednostima i specifičnostima ekološke poljoprivrede.  

Kroz primjere dobre prakse OPG-ova mladi će vidjeti da na području njihovih županija i općina ima uspješnih (mladih) poljoprivrednika koji su odličnu ideju pretvorili u uspješan OPG kroz inovativnost te strateškim korištenjem marketinga u svome radu.  

TRAJANJE: 01.12.2018.-30.09.2019.

TRAJANJE: 01.08.2018. – 31.01.2020.

NAZIV PROJEKTA: Digital Stories Berlin - EVSperience Diversity

NOSITELJ: LAG Vallis Colapis

PARTNERI: Mediagrammi e.V. (Njemačka)

DONATOR: Agencija za mobilnost (Erasmus+, Europska volonterska služba)

VRIJEDNOST PROJEKTA: 12.653,00 EUR

LAG Vallis Colapis je organizacija pošiljatelj i koordinator jednogodišnjeg volonterskog angažmana volonterke LAG-a Tine Bikić u partnerskoj suradnji s organizacijom Mediagrammi e.V. koja je organizacija primatelj. Ovo je prvi EVS projekt u kojemu je LAG Vallis Colapis organizacija pošiljatelj što smatramo dodatnim iskorakom na području našeg djelovanja unutar Erasmus+ programa.

TRAJANJE: 01.08.2018. - 31.07.2019.

NAZIV PROJEKTA: Volontiram, činim razliku!

NOSITELJ: LAG Vallis Colapis

PARTNERI: Grad Ozalj, Grad Duga Resa, Općina Lasinja

DONATOR: Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

VRIJEDNOST PROJEKTA: 90.000,00 HRK

Cilj projekta je informiranje i educiranje mladih, građana i ostalih organizatora volontiranja na području partnerskih gradova i općina uz jačanje i unaprjeđenje partnerskih odnosa između OCD-ova i JLS-ova na geografski i upravno povezanom području.

Aktivnosti: radionice i tribine za učenike u školama o volonterstvu u lokalnoj zajednici i kroz Erasmus+ program, analiza potreba mladih/učenika o stvarnim potrebama gdje žele volontirati, kako i što ih eventualno onemogućava. Jačanje uloge  Savjeta mladih iz partnerskih JLS-ova, aktivirati mlade na suradnju sa Savjetima mladih, edukacije organizatora volontiranja o izdavanju Potvrde o kompetencijama stečenim kroz volontiranje, izrada Newslettera o aktivnostima Volonterskog centra Kupa, organiziranje volonterskih akcija povodom manifestacije Hrvatska volontira, tehnička podrška organizatorima volontiranja u radu s volonterima i prijavi volonterskih sati Ministarstvu, posjeta primjeru dobre prakse u Oroslavju, završna konferencija projekta s prezentacijom rezultata.

TRAJANJE: 01.08.2018. - 31.07.2019.

TRAJANJE: 01.07.2018. - 31.08.2019.

NAZIV PROJEKTA: Act, Learn, Improve, Volunteer, Empower - ALIVE

NOSITELJ: LAG Vallis Colapis

PARTNERI: Youth Initiative Centre (Armenija) 

DONATOR: Agencija za mobilnost i programe EU (Erasmus+, Europska volonterska služba)

VRIJEDNOST PROJEKTA: 109.552,77 HRK

Dva volontera iz Armenije borave u Ozlju (02.10.2018.-10.6.2019.) u sklopu Europske volonterske službe te rade na poslovima:

- informiranja mladih unutar LAG-a o mogućnostima koje im se pružaju kroz Erasmus+
- volontiraju u ozaljskom uredu LAG-a (30 h tjedno)       
- provode radionice o Erasmus+ programu za mlade i udruge u Ozlju, Krašiću, Dugoj Resi i Lasinji.

Cilj radionica je pridonijeti informiranosti mladih i organizacija o Erasmus+ programu.
- vode redovne tjedne radionice u Ozlju o Armeniji (predstavljaju svoju državu i jezik), vode neformalan tečaj ruskog jezika (volonteri tečno pričaju ruski te postoji velik interes za tečaj ruskog).
- sudjeluju u događanjima u lokalnoj zajednici, druže se s mladima i mobiliziraju ih za dolaženje na radionice, promoviraju rad LAG-a i sl. 

Za svoj rad imaju potporu mentora (volontera) iz zajednice koji im pomaže u društvenoj prilagodbi te supervizora (zaposlenica LAG-a) koja brine o pitanjima tehničke prirode (stan, hrana, režije i sl.) te nadzire njihov rad i izvršavanje radnih zadataka, a sve s ciljem čim većeg unaprjeđenja i razvoja kompetencija. 

TRAJANJE: 01.06.2018. – 30.11.2019.

NAZIV PROJEKTA: Zapošljavanje kroz suvremeni pristup ponudi poljoprivrednih proizvoda

NOSITELJ: LAG Vallis Colapis

PARTNERI: LAG Frankopan, HR Koncept d.o.o., Ženska grupa Karlovac – Korak, Grad Karlovac, Karlovačka županija  

DONATOR: Europski socijalni fond

VRIJEDNOST PROJEKTA: 999.512,66 HRK 

LAG Vallis Colapis je 1. lipnja 2018. godine započeo s provedbom projekta “Zapošljavanje kroz suvremeni pristup ponudi poljoprivrednih proizvoda” financiranog iz Europskog socijalnog fonda. Zajedno s partnerima (LAG Frankopan, Ženska grupa Karlovac – Korak, HR – Koncept d.o.o., Grad Karlovac, Karlovačka županija) osnovali smo šest klubova za zapošljavanje na području Karlovačke, Ličko-senjske i Zagrebačke županije (u Ozlju, Dugoj Resi, Otočcu, Pisarovini, Slunju i Ogulinu). Cilj projekta je učinkovita provedba 3 županijske strategije ljudskih potencijala, a ciljane skupine su dugotrajno nezaposleni mladi i žene te nezaposlene osobe od 50 godina i starije u ruralnim područjima Karlovačke, Zagrebačke i Ličko-senjske županije.

Svaki klub za zapošljavanje okuplja 7-10 korisnika s kojima se radi na tjednim sastancima klubova za zapošljavanje, te na radionicama koje provode edukatori iz LAG-a Vallis Colapis i LAG-a Frankopan, Ženske grupe Karlovac – Korak te HR Koncepta d.o.o. Korisnicima su dostupne radionice na sljedeće teme: komunikacija, samopouzdanje i osnove poduzetništva, poslovni plan, Program ruralnog razvoja, osnove domaćeg tržišta hrane, proizvodnja i skladištenje, istup na tržište, rad s pametnim tržnicama, team leader program, lokalni prodajni internet portal, telefonska prodaja poljoprivrednih proizvoda, Door2door distribucija, Crone sučelja.

Nezaposlene korisnike kroz 18 mjeseci provedbe projekta želimo upoznati s inovativnim načinima plasmana poljoprivrednih proizvoda, ukoliko već imaju svoju proizvodnju. Ukoliko nemaju, nadamo se da ćemo im približiti načine pokretanja poljoprivredne proizvodnje. Također, korisnike želimo upoznati s Programom ruralnog razvoja koji mogu koristiti kako bi svoju proizvodnju unaprijedili, te ih povezati s poduzetnicima koji već imaju značajna iskustva u plasmanu poljoprivrednih proizvoda na tržište.

TRAJANJE: 01.06.2018. – 30.11.2019.

TRAJANJE: 01.07.2017. – 31.12.2019.

NAZIV PROJEKTA: Misterion – Iskustvo tajne voda

NOSITELJ: Općina Semič (Slovenija)

PARTNERI: Općina Metlika, Turistička agencija Kompas, Općina Kamanje, LAG Vallis Colapis

DONATOR: Europski fond za regionalni razvoj (Interreg Slovenija-Hrvatska)

VRIJEDNOST PROJEKTA: 1.239.205,95 EUR (ukupna vrijednost projekta), 150.150,00 EUR (iznos proračuna LAG-a)

Zapadni dio LAG-a Vallis Colapis ima izrazito pogranični karakter, što je izrazito pogodovalo suradnji sa slovenskim partnerima. Još i prije osnivanja LAG-a Vallis Colapis, u IPA razdoblju (2007.-2013.), općine i gradovi LAG-a Vallis Colapis počele su koristiti potpore Interreg programa u partnerstvu sa slovenskim partnerima. Primjere svojih općina i gradova uz Kupu – rijeku koja spaja Belu krajinu u Sloveniji sa Žumberkom i Pokupljem u Hrvatskoj – uskoro je počeo slijediti i sam ured LAG Vallis Colapis.

Tako od 2017. godine LAG Vallis Colapis sudjeluje u projektu “Misterion – iskusi tajne voda” u okviru kojega su u Općini Kamanje provedena arheološka istraživanja na neolitskom lokalitetu Vrlovka, a u tijeku je uređenje suvremenog arheološkog parka. Slovenski partneri su u okviru istog projekta uredili biciklističke i pješačke staze u okolici Metlike, a u Semiču se gradi suvremeni Prirodoslovni muzej koji će biti otvoren u rujnu 2019. godine. 

TRAJANJE: 01.07.2017. – 30.06.2019. 

NAZIV PROJEKTA: Volonterska školica

NOSITELJ: Carpe Diem 

PARTNERI: LAG Vallis Colapis, Agencija lokalne demokracije Sisak, Slobodna škola – društvo za promicanje demokratskog obrazovanja, Osnovna škola Grabrik, Gimnazija Karlovac

DONATOR: Europski socijalni fond

VRIJEDNOST PROJEKTA: 948.086,07 HRK (ukupna vrijednost projekta), 50.876,79 HRK (udio dodijeljen LAG-u Vallis Colapis)

Opći cilj projekta je doprinijeti povećanju društvenog i gospodarskog rasta te demokratskog razvoja u Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji kroz jačanje partnerstva OCD i odgojno – obrazovnih ustanova u području volontiranja.

Specifični cilj projekta je uključiti kvalitetne volonterske programe u školski kurikulum i potaknuti razvoj odgoja i obrazovanja za volontiranje na području Karlovačke i Sisačko – moslavačke županije.

TRAJANJE: 01.07.2017. – 30.06.2019. 

PROVEDENI

TRAJANJE: 03.01.2018. - 02.07.2018.

NAZIV PROJEKTA: It starts with you(th)!

NOSITELJ: LAG Vallis Colapis

PARTNERI: EFEM AKDENIZ GENCLIK VE SPOR KULUBU DERNEGI – Konyaalti, Turska; Asociatia “Un strop de fericire” – Ploiesti, Rumunjska; MITTETULUNDUSUHING NOORED UHISKONNA HEAKS – Estonia; Gyumri “Youth Initative Centre” NGO – Armenia; Jó Palócok Egyesülete – Mađarska; HUMAN SUPPORTERS ASSOCIATION – Palestina; ASOCIACIJA AKTYVUS JAUNIMAS – Litva; SDRUZHENIE GLOBOL ORGANIZEYSHAN FOR DIVELAPMANT – Bugarska; Vseukrayins’ka molodizhna hromads’ka orhanizatsiya “Fundatsiya Rehionalnyh Initsiatyv” – Ukrajina 

DONATOR: Agencija za mobilnost i programe EU (Erasmus+)

VRIJEDNOST PROJEKTA: 181.447,79 HRK

Trening u sklopu projekta “It starts with You(th)!” proveden je od 20. do 27. ožujka 2018. godine u Ekoparku Kraš, Bratina. Navedeni trening je ujedno i prvi odobreni trening koji je naša organizacija provela nakon što već dugi niz godina uspješno prijavljujemo i implementiramo razmjene mladih i projekte Europske volonterske službe. Mobilnost osoba koje rade s mladima, odnosno trening, prilika je za youth workere (osobe koje rade s mladima) razmijeniti, naučiti i primijeniti alate i metode u radu s mladima. Također, treninzi su vrlo dobra prilika za upoznavanje novih partnera te razvijanje novih projektnih ideja s ciljem uključivanja mladih. Trening je bio implementiran kroz niz radionica neformalnog karaktera (team building, igranje uloga, simulacija, prezentacija, brainstorming).

Projekt je traje od 3. siječnja do 2. srpnja 2018. godine, a kroz aktivnost u ožujku okupili smo 30 osoba koje rade s mladima iz 10 država Europe i susjedstva: Mađarska, Armenija, Ukrajina, Palestina, Turska, Estonija, Litva, Bugarska, Rumunjska i Hrvatska.  Cilj projekta je bio osnažiti osobe koje rade s mladima ili imaju afinitet prema radu s mladima novim alatom za rad s mladima. Na temi inkluzije (migranata, tražitelja azila, Roma, osoba s manje mogućnosti, osoba s posebnim potrebama itd.) smo predstavili i implementirali alat simulacije kao mogućnost u radu s mladima, a s ciljem veće i bolje inkluzije osjetljivih društvenih skupina. Sudionici su na treningu dobili priliku sami izraditi svoje simulacijske igre s ciljanom skupinom s kojom rade u lokalnoj zajednici, stoga je rezultat treninga 4 različite simulacijske igre na temu inkluzije. Na treningu su između ostalog sudjelovale i dvije volonterke iz Ozlja i Lasinje, koje su već aktivne u našoj organizaciji.

Nakon završetka treninga sudionici su u svojim lokalnim zajednicama proveli diseminaciju s ciljanom skupinom s kojom rade. Sudionici iz partnerskih organizacija su osmislili prezentaciju treninga te praktično proveli simulacijske igre s prisutnim mladima. Izvješća dobivena o provedenim diseminacijskim aktivnostima su vrlo pozitivna te govore o prilog uspješnoj primjeni alata simulacije u lokalnoj zajednici s ciljem veće inkluzije. Hrvatski su sudionici proveli jednu po diseminacijsku radionicu u Ozlju i Lasinji. 

TRAJANJE: 03.01.2018. - 02.07.2018.

TRAJANJE: 01.06.2017. – 31.05.2018. 

NAZIV PROJEKTA: Q25 – Jačanje sustava volontiranja u ruralnim zajednicama središnje Hrvatske

NOSITELJ: LAG Vallis Colapis

PARTNERI: Gradsko društvo Crvenog križa iz Duge Rese, Dom za starije i nemoćne Sveti Antun iz Karlovca, Udruga Carpe Diem, Agencija Lokalne demokracije (Sisak)

DONATOR: Europski socijalni fond

VRIJEDNOST PROJEKTA: 608.928,36

Svrha projekta bila je doprinijeti socio-ekonomskom i demokratskom razvoju na području Karlovačke, Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije kroz unapređenje sustava volonterstva u pružanju socijalnih usluga kroz 2 specifična cilja:
1. Poboljšati usluge u zdravstvu i socijalnoj skrbi kroz izgradnju kapaciteta OCD-a i ustanova u Karlovačkoj, Zagrebačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji za učinkoviti menadžment volontera.
2. Povećati broj kvalitetnih i održivih volonterskih programa u području zdravstva i socijalne skrbi kroz razvoj sustava volonterske podrške u Karlovačkoj, Zagrebačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Partneri na projektu su održali edukaciju za 20 OCD-a/javnih ustanova u zdravstvu i socijalnoj skrbi. Kroz 4 modula (ukupno 10 dana edukacije) zaposlenici OCD-a/javnih ustanova educirani su o korištenju volontera u radu organizacije (menadžment volontera) te kako održivo financirati volonterske programe kroz Erasmus+ program te provoditi socijalne usluge kroz natječaje Europskog socijalnog fonda.

Svaka uključena udruga/ustanova razvila je vlastite ljudske resurse – po završetku projekta 20 ustanova/organizacija ima educiranu osobu za upravljanje i koordinaciju volontera. Sve to pridonijelo je jačanju socijalnog kapitala na razini lokalne zajednice, jer je povećano znanje svih članova zajednice o vrijednostima volonterstva za socio-ekonomski razvoj zajednice, a pripadnici ciljanih skupina ojačali su svoje organizacijske kapacitete za upravljanje volonterima uz intenzivnu mentorsku podršku lokalnih volonterskih centara. Organizacije iz ciljane skupine povećale su broj volontera, a neke su tek uspostavile sustav volontiranja, što znači da se na području na kojem je projekt proveden povećao broj zajednica koji uključuju u razvoj svojih sredina volontiranje u OCD i javnim ustanovama u socijalnoj skrbi i zdravstvu. 

TRAJANJE: 15.03.2017. - 14.10.2017.

NAZIV PROJEKTA: Poslušaj me – stani u moje cipele!

NOSITELJ: LAG Vallis Colapis

PARTNERI:EFEM AKDENİZ GENÇLİK VE SPOR KULÜBÜ (Antalya, Turska), Associazione interculturale NUR (Cagliari, Italija), ASOCIATIA UN STROP DE FERICIRE (Ploiesti, Rumunjska), Roskilde Friskole, School for kids and teenagers with special needs (Roskilde, Danska), Awesome People (Orebro, Švedska)

DONATOR: Agencija za mobilnost i programe EU (Erasmus+)

VRIJEDNOST PROJEKTA: 129.375,00 HRK 

Glavni cilj razmjene mladih pod nazivom „Poslušaj me – stani u moje cipele!“ bio je povećati komunikacijske sposobnosti mladih u svrhu jačanja ključnih kompetencija, povećanja socijalne uključenosti te aktivnog uključivanja u život lokalne zajednice.

Razmjena mladih se bavila pitanjima govornika, slušatelja, poruke, šumova u komunikaciji, aktivnog slušanja, asertivne komunikacije, motivacije i osjećaja koji stoje iza komunikacijskog procesa, verbalnom i neverbalnom komunikacijom. 

TRAJANJE: 15.03.2017. - 14.10.2017.

TRAJANJE: :  01.02.2017. - 31.07.2018

NAZIV PROJEKTA: Rural EVS MOVEment

NOSITELJ: LAG Vallis Colapis

PARTNERI: Noored Uhiskonna Heaks (Estonija)

DONATOR: Agencija za mobilnost i programe EU (Erasmus+)

VRIJEDNOST PROJEKTA: 131.962,50 HRK

U sklopu projekta „Rural EVS MOVEment“ dva volontera iz Estonije boravila su na području našeg LAG-a od 25.05.2017. do 24.05.2018.i sudjelovala u aktivnostima Volonterskog centra Kupa kojeg vodi naš LAG:

  • održavali predavanja o volonterstvu za učenike u školama u Ozlju i Karlovcu 
  • održavali redovne tjedne tematske radionice estonskog jezika i kulture u Gradskoj knjižnici i čitaonici "Ivan Belostenec" u Ozlju                     
  • zajedno sa zaposlenicima LAG-a organizirali volontersku akciju čišćenje kupališta u Ozlju (Hrvatska volontira 2018.)

TRAJANJE: 01.08.2016. -31.07.2017.

NAZIV PROJEKTA: Volonterski centar Kupa 

NOSITELJ: LAG Vallis Colapis

PARTNERI:

DONATOR: Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

VRIJEDNOST PROJEKTA: 120.000,00 HRK

Projekt „Volonterski centar Kupa“ bio je usmjeren na razvoj kapaciteta lokalnih udruga te promicanje volonterstva na području našeg LAG-a. U sklopu projekta bile su zaposlene dvije osobe na 50% radnog vremena. 

TRAJANJE: 01.08.2016. -31.07.2017.

TRAJANJE: 17.08.2015. – 17.02.2016.

NAZIV PROJEKTA: CSI2: Slučaj mladih u seoskim zajednicama

NOSITELJ: LAG Vallis Colapis

PARTNERI: ANTARES (Italija), Mladinski center BIT (Slovenija), Asociatia „Un strop de fericire“ (Rumunjska), Awesome People (Švedska)

DONATOR: Agencija za mobilnost i programe EU (Erasmus+)

VRIJEDNOST PROJEKTA: 12.000,00 EUR

U razmjeni mladih održanoj u Lasinji sudjelovali su mladi iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Rumunjske i Švedske. Ukupno 31 mlada osoba s prilikom za nova iskustva i ideje. Kao i većina mladih u ruralnim sredinama, mladi u Lasinji suočeni su socijalnom izolacijom, društvenom neaktivnošću i s manjkom mogućnosti koje su dostupne njihovim vršnjacima u gradskim sredinama. Povezivanjem s vršnjacima iz drugih EU zemalja te upoznavanjem s korištenjem potpora iz programa Erasmus+ stvorena su kvalitetnija polazišta za osmišljavanje društvenog života mladih u zajednici.

Cilj i glavni fokus ove razmjene mladih bilo je kroz međunarodni timski rad istražiti potencijale lokalne zajednice i stvoriti nove zanimljive ideje čiji je cilj potaknuti mlade u Lasinji na aktivno sudjelovanje u društvenom životu mjesta, ali u isto vrijeme, omogućiti mladima iz partnerskih EU zemalja da iskustva i ideje koje su dobili na ovoj razmjeni upotrijebe za unapređenje rada i aktivnosti u svojoj zajednici ili organizaciji.

TRAJANJE: 

NAZIV PROJEKTA: Mala tržnica seoskih proizvoda

NOSITELJ: LAG Vallis Colapis

PARTNERI: 

DONATOR: Heineken Hrvatska

VRIJEDNOST PROJEKTA: 

LAG Vallis Colapis je u ljeto 2015. proveo projekt pod nazivom Mala tržnica seoskih proizvoda, koji je svojom donacijom omogućio Heineken Hrvatska putem natječaja Karlovačke pivovare – Zajedno za bolji Karlovac i Karlovačku županiju. Partner LAG-a na ovom projektu je bio grad Duga Resa.

Kroz ovaj projekt je pokrenuto novo prodajno mjesto u naselju Brig u Dugoj Resi, kao lokaciji  na kojoj tokom ljeta boravi veliki broj domaćih i stranih turista. Grad Duga Resa je osigurala sredstva za najam lokacije Male tržnice seoskih proizvoda te je preko sustava komunalnog redarstva osigurala mogućnost prodaje za sve zainteresirane poljoprivrednike. Iz donacije Heineken Hrvatska su nabavljene 2 zatvorene prodajne kućice te 4 otvorena prodajna mjesta.

Jedna zatvorena prodajna kućica je stavljena na raspolaganje KUD-u Sveti Juraj iz Duge Rese za prodaju rukotvorina. Zanimljivo je napomenuti da se to skladno uklopilo u projekt KUD-a Sveti Juraj pod nazivom Tradicionalnom izradom rukotvorina do samozapošljavanja žena, koji je KUD tokom 2014-15. godine provodio uz financijsku potporu Ekumenske inicijative žena. Ovim projektom je osposobljeno 30 nezaposlenih žena iz Duge Rese za proizvodnju rukotvorina. Tako su ove žene dobile priliku da svoje rukotvorine prodaju i na ovom prodajnom mjestu.

Druga prodajna kućica je stavljena na raspolaganje lokalnim vinarima, a najviše zanimanja za njezino korištenje su pokazali vinari iz Vivodine kod Ozlja.

Vanjska prodajna mjesta su uglavnom koristili prodavači hrane (voća, povrća, sira), a posebno žene sa seoskih područja Karlovačke županije koje su bile uključene u projekt Ženske grupe korak iz Karlovca i LAG-a Vallis Colapis pod nazivom Partnerstvo za promjene i razvoj na lokalnom tržištu rada, koji je tijekom 2014 i 2015. godine financiran iz sredstava EU fonda IPA. U okviru ovog projekta su osposobljene 62 žene za pokretanje vlastitih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava pa je ova tržnica postala još jedno od prodajnih mjesta na kojem tokom ljeta mogu svoje proizvode prodavati posjetiteljima uz Mrežnicu.

TRAJANJE: 

TRAJANJE: 29.12.2014. – 28.12.2015. 

NAZIV PROJEKTA: Koordinacija za pružanje socijalnih usluga Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije

NOSITELJ: LAG Vallis Colapis

PARTNERI: Hrvatski crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Duga Resa, Udruga Sveti Martin Pisarovina, Caritas Sisačke biskupije

DONATOR: Europski socijalni fond

VRIJEDNOST PROJEKTA: 736.517,97 HRK

Kroz projekt „Koordinacija za pružanje socijalnih usluga Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije“ radili smo na jačanju 25 organizacija (Crvenih križeva, župnih Caritasa, lokalnih humanitarnih udruga) koje pružaju pomoć starijim i nemoćnim osobama u seoskim sredinama. Organizacijama je plaćen tečaj za geronto domaćice, opremljene su biciklima, radnom obućom i odjećom, mobitelima, radili smo na njihovoj obuci za povlačenje EU sredstava. Rad organizacija koje su sudjelovale na projektu promoviran je preko emisija na TV Trend u Karlovcu i Mreži TV u Zagrebu te smo ih povezivali sa sustavima našeg i još pet susjednih LAG-ova koji pokrivaju područje naših dvaju županija. 

TRAJANJE: 

NAZIV PROJEKTA: Volonterska mreža ruralnih zajednica Karlovačke i Zagrebačke županije

NAZIV PROJEKTA: Volonterska mreža ruralnih zajednica Karlovačke i Zagrebačke županije

TRAJANJE: 

NOSITELJ: LAG Vallis Colapis

PARTNERI: 

DONATOR: Ministarstvo socijalne politike i mladih

VRIJEDNOST PROJEKTA: 82.296,00 HRK

Volonterski centar Kupa, koji djeluje u okviru LAG-a Vallis Colapis , provodio je u 2014. godini projekt „Volonterska mreža ruralnih zajednica Karlovačke i Zagrebačke županije“. Unutar projekta radilo se na razvoju volonterskih aktivnosti, posebno u istočnom dijelu našeg LAG-a – na području ruralnih naselja grada Karlovca te općina Lasinje, Pokupskog i Pisarovine. 

TRAJANJE: 

TRAJANJE: 01.01.2014. – 29.07.2015.

NAZIV PROJEKTA: Partnerstvo za promjene i razvoj na lokalnom tržištu rada

NOSITELJ: Ženska grupa Karlovac - Korak

PARTNERI: LAG Vallis Colapis, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Grad Karlovac, Centar za civilne inicijative, Udruga proizvođača ekoloških proizvoda Karlovačke županije, Prirodoslovna škola Karlovac)

DONATOR: IPA IV (Razvoj ljudskih potencijala)

VRIJEDNOST PROJEKTA: 17.896,08 EUR (udio dodijeljen LAG-u Vallis Colapis kao partneru), 232.068,37 EUR (ukupna vrijednost projekta)

Projekt Partnerstvo za promjene i razvoj na lokalnom tržištu rada proveden je tijekom 2014. i 2015., a bio je namijenjen nezaposlenim ženama (ukupno 60 žena) sa ruralnog područja Karlovačke županije (okolica Karlovca, Duge Rese, Slunj, Ozalj i Vojnić) te postojećim poljoprivrednim proizvođačima iz Karlovačke županije.

Cilj projekta bio je doprinijeti provedbi prioriteta postavljenih u Strategiji razvoja ljudskih potencijala Karlovačke županije kroz primjenu individualnog pristupa te partnerskog pristupa na lokalnom nivou. 

Projektnim aktivnostima je osigurana organizacija i provedba treninga za traženje posla i razvoj mekih vještina kroz grupni i individualni rad, treninga o poljoprivrednoj proizvodnji (voćarstvo i sirarstvo/mljekarstvo), treninga računovodstvo za obiteljska poljoprivredna gospodarstva, te treninga za poduzetništvo za nezaposlene osobe s jedne strane te mentorstva u proizvodnji, brendiranja proizvoda, razvoja marketinške strategije, organizacije prodaje, tehničke podrške i suradnje s turističkim sektorom s druge strane.

TRAJANJE: 01.02.2014. – 30.08.2014.

NAZIV PROJEKTA: Okreni društvo volonterizmu 

NOSITELJ: LAG Valls Colapis

PARTNERI: Mladinski center BIT

DONATOR: Agencija za mobilnost i programe EU (Mladi na djelu)

VRIJEDNOST PROJEKTA: 8.725,00 EUR

Projekt je temeljen na prekograničnoj suradnji između Hrvatske i Slovenije, odnosno između dviju partnerskih organizacija, LAG-a Vallis Colapis i Mladinskog centra BIT iz Črnomlja. Nositelj projekta je LAG Vallis Colapis, a provodila ga je skupina od osmero mladih sudionika iz Ozlja i petero mladih sudionika iz Črnomlja, a samim aktivnostima su se uključili brojni mladi iz zajednice koji su se uključili u oslikavanje zidova u Ozlju i Črnomlju.

Mladi sudionici ovim su projektom željeli potaknuti suradnju hrvatske i slovenske mladeži u pograničnom hrvatsko-slovenskom ruralnom području na temu promicanja društvenog aktivizma kroz poticanje volonterizma te ujedno poboljšati informiranost mladih o svim postojećim organizacijama, aktivnostima i sadržajima dostupnima u njihovome gradu i široj okolici.

Cilj je bio ohrabriti ih da iskažu svoje želje, planove, potrebe, ukazati im na pozitivnu stranu i korisnost njihovog aktivnog sudjelovanja u društvenim zbivanjima, potaknuti ih na uključivanje u rad postojećih udruga u gradu Ozlju i šire te ima tako pokazati načine kreativnog rješavanja problema u njihovoj životnoj sredini, a time ujedno razvijati i njihovu samostalnost, odgovornost i poduzetničke vještine te naposljetku poticati europske vrijednosti i europsko građanstvo među mladima u pograničnom hrvatsko-slovenskom prostoru.

TRAJANJE: 01.02.2014. – 30.08.2014.

TRAJANJE: 17.06.2014. – 17.02.2015.

NAZIV PROJEKTA: Povuci-potegni: Sport za zajednicu

NOSITELJ: LAG Vallis Colapis

PARTNERI: CREED (Rumunjska), Mladinski center BIT (Slovenija), Udruženje Most (BiH), Mobility Friends (Portugal), Eurocaleta (Španjolska)

DONATOR: Agencija za mobilnost i programe EU (Erasmus+)

VRIJEDNOST PROJEKTA: 100.650,00 HRK

U suradnji sa partnerima LAG Vallis Colapis proveo je još jednu razmjenu mladih, ovaj put u Ozlju. Tema razmjene je bilo aktiviranje mladih u ruralnim zajednicama kroz sportske aktivnosti. Uz priliku da razmijene iskustva i upoznaju se sa primjerima dobre prakse iz drugih ruralnih sredina radili smo na osnaživanju mladih ljudi za aktivan angažman u svojoj zajednici. Razmjena se održala od 16. do 23. srpnja 2014., a sudjelovalo je 36 mladih sudionika.

TRAJANJE: 01.05.2013. – 30.09.2013.

NAZIV PROJEKTA: Pričajmo europski!

NOSITELJ: LAG Vallis Colapis

PARTNERI: KUD Plac (Slovenija), TEMA Foundation – Denizli Representation (Turska)

DONATOR: Agencija za mobilnost i programe EU (Mladi na djelu)

VRIJEDNOST PROJEKTA: 7.554,11 EUR

Druga razmjena mladih u organizaciji LAG-a Vallis Colapis – razmjena mladih organizirana u Dugoj Resi u suradnji s partnerima iz Slovenije i Turske. Tema razmjene bila je europsko građanstvo. 

TRAJANJE: 01.05.2013. – 30.09.2013.

TRAJANJE: 01.02.2013. – 31.05.2013.

NAZIV PROJEKTA: CSI: Slučaj kulture u ruralnim zajednicama

NOSITELJ: LAG Vallis Colapis

PARTNERI: KUD Plac (Slovenija), Fishbowl Youth (Irska) 

DONATOR: Agencija za mobilnost i programe EU (Mladi na djelu)

VRIJEDNOST PROJEKTA: 9.926,00 EUR

CSI: Slučaj kulture u ruralnim zajednicama prva je razmjena mladih koju je LAG Vallis Colapis organizirao. S partnerima iz Slovenije i Irske proveli smo projekt čija je tema bila razmjena iskustva mladih te mobiliziranje mladih u ruralnim zajednicama. Iz svake zemlje je sudjelovalo 8 mladih ljudi kojima je zajedničko što dolaze iz malih ruralnih sredina gdje je ponuda sadržaja za mlade lošija nego u većim urbanim sredinama.

U sklopu razmjene mladih organizirane su tri radionice: jedna je bila organiziranje kulturnog događaja za potrebe kojeg su morali istražiti Dugu Resu te naći točnu lokaciju, razraditi program i pribaviti sufinanciranje; druga je bila organiziranje centra za mlade za potrebe kojeg su također morali naći konkretnu lokaciju, sufinanciranje te razraditi program. U sklopu treće radionice mladi sudionici su snimili i dva kratka filma.

Razmjena se održala u Duga Resi, a posjetili smo i Kamanje, gdje smo pričali sa predstavnicima lokalnih udruga za mlade, stari grad Ozalj te bili na raftingu. Projekt je financiran od strane Europske komisije i Agencije za mobilnost i programe EU u sklopu programa Mladi na djelu.

TRAJANJE: 08.07.2013 – 08.07.2015.

NAZIV PROJEKTA: IPARD Mjera 202: Priprema i provedba lokalnih razvojnih strategija ruralnog razvoja, 2013./2014. 

NOSITELJ: LAG Vallis Colapis

PARTNERI: 

DONATOR: Ministarstvo poljoprivrede/APPRRR

VRIJEDNOST PROJEKTA: 450.000,00 HRK

Drugi prioritet IPARD programa donosi i mjeru 202. – „Priprema i provedba lokalnih strategija ruralnog razvoja“ 
Povezivanje svih sektora, civilnog, gospodarskog i javnog te zajedničko osmišljavanje strateških ciljeva i prioriteta pojedinog  ruralnog područja, odnosno decentralizacija donošenja odluka i odgovornosti na ovu razinu, počelo se osmišljavati u ruralnim područjima kroz LEADER pristup, odnosno stvaranje lokalnih akcijskih grupa (LAG) u okviru određene mikroregije.

Međusektorska suradnja, informiranje i edukacija stanovništva o mjerama razvoja ruralnih područja, izrada i provedba lokalne strategije razvoja koja se temelji na interakciji između sudionika i projekata različitih sektora lokalne ekonomije, osmišljavanje, prijava i realizacija projekata od strane dionika u LAG-u glavne su postavke ovakvog javno-privatnog partnerstva koji se temelji na bottom-up pristupu ili pristupu odozdo prema gore.

TRAJANJE: 08.07.2013 – 08.07.2015.

TRAJANJE: 01.01.2013. – 31.12.2016.

NAZIV PROJEKTA: MRRAK - Mreža za razvoj regionalnih kapaciteta organizacija civilnog društva u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj i Karlovačkoj županiji

NOSITELJ: Udruga za razvoj civilnog društva SMART

PARTNERI: LAG Vallis Colapis, Udruga Suncokret, Udruga za razvoj civilnog društva Pokretač

DONATOR: Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva

VRIJEDNOST PROJEKTA: 300.000,00 HRK (udio dodijeljen LAG-u Vallis Colapis kao partneru)

MRRAK je program provođen četiri godine (od početka 2013. do kraja 2016. godine), usmjeren na pružanje podrške stvaranju učinkovitijeg neprofitnog sektora te aktivnog građanstva u Republici Hrvatskoj. Programom se željelo omogućiti organizacijama civilnoga društva pristup i korištenje visokokvalitetnih usluga potpore čija provedba bi doprinijeti regionalnom razvoju i jačanju sposobnosti organizacija civilnoga društva na lokalnoj i regionalnoj razini. Usluge koje smo pružali kroz program su informiranje, savjetovanje i izobrazba organizacija civilnoga društva, a program je provođen na području četiri županije: Primorsko-goranske, Istarske, Ličko-senjske i Karlovačke.

TRAJANJE: 01.02.2012. – 30.04.2012.

NAZIV PROJEKTA: Solarna rasvjeta u pokupskim selima

NOSITELJ: LAG Vallis Colapis

PARTNERI: 

DONATOR: Zaklada Zamah 

VRIJEDNOST PROJEKTA: 13.000,00 HRK

Izrada i postavljanje ulične solarne rasvjete u selima Zorkovac i Mali Erjavec.

TRAJANJE: 01.02.2012. – 30.04.2012.

TRAJANJE: 01.01.2012. – 31.12.2012.

NAZIV PROJEKTA: E-administracija u ruralnim zajednicama

NOSITELJ: LAG Vallis Colapis

PARTNERI: Grad Ozalj, Općina Kamanje

DONATOR: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

VRIJEDNOST PROJEKTA: 46.800,00 HRK

Uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva LAG Vallis Colapis je 2012.godine pokrenuo aktivnosti koje su u gradu Ozlju i općini Kamanje poboljšale komunikaciju građana i lokalnih vlasti te unaprijedile sudjelovanje građana u donošenju godišnjih proračuna tih dvaju članica našeg LAG područja. 

Uspostavljen je sustav e-administracije - Sustav kao bazu koristi open source rješenja koja su dodatno reprogramirana za naše potrebe.

Građane se potiče na slanje informacija (vijest uz fotografiju) lokalnoj samoupravi o stanju na terenu (to mogu biti komunalni problemi, lokacije uočenih novih divljih odlagališta smeća, stanje prometnica ili bilo koji lokalni komunalni problem). Informacije se ažuriraju na web stranicama grada Ozlja i općine Kamanje te su vidljive svima koji posjete web stranicu. 

Slanje upita i dopisa jedinici lokalne samouprave putem e-maila, ali preko posebnog programa koji korisnicima dodjeljuje broj putem kojega mogu sa svojeg računala pratiti stanje upita (kod kojeg službenika je dopis/upit proslijeđen, koliko vremena ostaje do zakonskog roka za odgovor, ukoliko rok prođe program daje upute o pravnim postupcima koje građanin može/treba poduzeti zbog nereagiranja administracije i sl.). 

Kako bi uspostavljeni sustav e-administracije bio potpuno učinkovit, u dogovoru s gradom Ozljem i općinom Kamanje kao pilot-područjima tijekom 2012. godine ured LAG-a je pripremio sve jedinice mjesne samouprave na području Ozlja i Kamanja za kvalitetno korištenje ovog sustava. Osim predstavljanja sustava e-administracije, osoblje LAG-a radilo je na poticanju lokalnih udruga i mjesnih odbora za izravno uključivanje u donošenje općinskih/gradskih razvojnih dokumenata te potiče i mjesnu samoupravu da se aktivnije pripremi za sudjelovanje u tom procesu. 

U dogovoru s gradom Ozljem i općinom Kamanje uspostavljen je sustav javnih predstavljanja prijedloga proračuna grada/općine svim građanima uz mogućnost javne rasprave, postavljanja pitanja, davanja prijedloga i sl. Ovakva praksa javne rasprave o prijedlogu proračuna (koju je smisleno provesti u rujnu-listopadu u fazi izrade prijedloga proračuna) vrlo je rijetka u hrvatskoj praksi općenito i predstavlja uključivanje javnosti u predraspravu o lokalnim razvojnim dokumentima kao što su prijedlozi gradskih/općinskih proračuna.

TRAJANJE: 01.01.2012. – 31.12.2012.

NAZIV PROJEKTA: Otvaranje prodajnih mjesta za lokalne proizvode

NOSITELJ: LAG Vallis Colapis

PARTNERI: 

DONATOR: UNDP Hrvatska

VRIJEDNOST PROJEKTA: 60.000,00 kn

Otvaranje prodajnih mjesta u Draganiću, Pokupskom i Ribniku za prodaju lokalnih proizvoda sa LAG područja.

TRAJANJE: 01.01.2012. – 31.12.2012.

TRAJANJE: 01.09.2011. – 31.12.2011.

NAZIV PROJEKTA: Informiranje stanovništva u ruralnim krajevima o EU

NOSITELJ: LAG Vallis Colapis

PARTNERI: 

DONATOR: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

VRIJEDNOST PROJEKTA: 15.000,00 HRK

Priprema stanovnika LAG područja za sudjelovanje na referendumu o članstvu Hrvatske u EU.

TRAJANJE: 01.07.2011. – 30.11.2011.

NAZIV PROJEKTA: Novi mjuzikl u staroj dvorani

NOSITELJ: LAG Vallis Colapis

PARTNERI: 

DONATOR: Agencija za mobilnost i programe EU (Mladi na djelu)

VRIJEDNOST PROJEKTA: 5.900,00 EUR

Projekt proširenja pozornice i uređenje dvorane Pučkog otvorenog učilišta u Dugoj Resi uz mjuzikl za mlade financiran od Agencije za mobilnost i programe EU u sklopu programa Mladi na djelu. 

TRAJANJE: 01.07.2011. – 30.11.2011.

TRAJANJE: 01.05.2011. – 31.12.2011.

NAZIV PROJEKTA: Ima nas dovoljno!

NOSITELJ: LAG Vallis Colapis

PARTNERI: -

DONATOR: Agencija za mobilnost i programe EU (Mladi na djelu)

VRIJEDNOST PROJEKTA: 6.241,00 EUR

Projektom „Ima nas dovoljno!“ započeli smo pustolovinu LAG-a Vallis Colapis u radu s mladima. Ovaj projekt prvi je u dugačkom nizu projekata LAG-a Vallis Colapis financiranih u sklopu programa Mladi na djelu, prethodnici programa Erasmus+. 

U sklopu projekta u suradnji s mladima iz zajednice snimali smo promotivni film o aktivnostima udruga mladih i za mlade na području LAG-a. Film smo promovirali u osnovnim školama i javnim prostorima, a projekt smo završili organiziranje koncerta za mlade u Kamanju. 

TRAJANJE: 01.06.2011. - 30.06.2012.

NAZIV PROJEKTA: Solarni cluster u ruralnim zajednicama

NOSITELJ: LAG Vallis Colapis

PARTNERI: -

DONATOR: Institut za demokraciju 

VRIJEDNOST PROJEKTA: 23.556,00 USD

Edukacija obrtnika sa područja LAG-a Vallis Colapis za instaliranje solarnih elektrana, stvaranje preduvjeta za pokretanje solarne energetske zadruge te postavljanje 2 male solarne elektrane od po 1 kW na Osnovnu školu Kamanje i općinu Kamanje.

TRAJANJE: 01.06.2011. - 30.06.2012.

TRAJANJE: 01.06.2011.-30.09.2011.

NAZIV PROJEKTA: Izrada web stranice LAG-a Vallis Colapis

NOSITELJ: LAG Vallis Colapis

PARTNERI: -

DONATOR: Karlovačka županija 

VRIJEDNOST PROJEKTA: 6.000,00 HRK

TRAJANJE: 01.06. 2011. – 31.12.2012.

NAZIV PROJEKTA: Uvođenje wireless interneta u ruralne zajednica Pokuplja i Žumberka

NOSITELJ: LAG Vallis Colapis

PARTNERI: 

DONATOR: Karlovačka pivovara

VRIJEDNOST PROJEKTA: 60.000,00 HRK

Osnivanje nove tvrtke za pružanje usluga internet providinga, uvođenje bežičnog interneta na području Ozlja, Kamanja i Žakanja. Spajanje tvrtki i pojedinaca iz izoliranih mjesta LAG-a na brzi internet.

TRAJANJE: 01.06. 2011. – 31.12.2012.