Javni natječaj za odabir suvenira – Iskustvo tajne voda

U sklopu programa Interreg Slovenija-Hrvatska „Misterion – Iskusi tajne voda“ je predviđena izrada suvenira vezanih za zajednički turistički proizvod slovensko-hrvatskog pograničnog područja.

Cilj programa je promicanje i zaštita kulturne baštine prekograničnog područja uz ukazivanje na činjenicu kako zajedničko područje (Bele krajine i Dolenjske u Sloveniji te Pokuplja i Žumberka u Hrvatskoj) već milijune godina vežu tajne kraškog svijeta jama, voda, predivne prirode i raznolike kulturne baštine. Upravo na tom tragu je predviđena izrada suvenira vezanih na zajednički prekogranični turistički proizvod.

Projektno područje pokriva općine Semič i Metlika u Sloveniji te općinu Kamanje u Hrvatskoj. Glavni cilj projekta je očuvanje, promocija i stavljanje u turističku namjenu (povećanje prepoznatljivosti i privlačnosti) jedinstvene prirodne i kulturne baštine ovog kraja, uz razvijanje održivih turističkih proizvoda koji će posjetiteljima omogućiti drugačiji doživljaj tajnovitosti podzemnih voda. Proizvod također mora sadržavati i elemente osvještavanja posjetitelja o važnosti održive uporabe prirodnih i kulturnih vrijednosti, povezivanje s lokalnim stanovništvom i poduzetnicima u cilju održivog i trajnog razvoja projektnog područja. Projekt također želi predstaviti najnovije spoznaje o ulozi čovjeka tokom evolucije (arheološka istraživanja) i naše veze s tajnovitim podzemnim svijetom kraških voda koji predstavljaju bića poput jamske školjke Jalžićeve kongerije ili čovječje ribice, do kojih mogu doći samo jamski ronioci.

Zajednički je cilj projekta povezati slovensko-hrvatsko programsko područje s iskustvom tajnovitosti voda, očuvati lokalni okoliš te višestruko povećati privlačnost jedinstvene prirodne i kulturne baštine našeg zajedničkog pograničnog područja te vratiti suvremenog posjetitalja u prirodu. S najsuvremenijom opremom Prirodoslovnog muzeja u Semiču i Arheološkog parka u Kamanju, uz predstavljanje zanimljivih izložaka i nalaza te uređenim poučnim stazama koje povezuju naše 3 općine, želimo da lokalna baština i turistički proizvodi koje na njima temeljimo budu predstavljeni doživljaju posjetitelja u drugačijem svjetlu od svega viđenog do sada. Otvaranjem takovih mogućnost drugačijeg iskustva želimo povećati broj posjetitelja iz svih ciljanih skupina, potaći otvaranje zelenih radnih mjesta i spriječiti raseljavanje ovog područja.

Sve djelatnosti projekta su usmjerene na povećanje broja posjetitelja i prihoda od održivog i zelenog turizma na području Bele krajine i Dolenjske na slovenskoj strani te Pokuplja i Žumberka na hrvatskoj strani rijeke Kupe. S ovim projektom nastavljamo dugogodišnju razvojnu suradnju i partnerstvo slovenskih i hrvatskih zajednica uz rijeku Kupu.

U tom cilju Kompas Novo Mesto d.o.o. raspisuje javni natječaj za izradu suvenira:

Ocjenjivačka komisija će izabrati dva suvenira; jedan suvenir veće vrijednosti, primjeren za poslovni poklon; i jedan za širu upotrebu.
Na natječaj se mogu prijaviti sve pravne i fizičke osobe. Prijavitelj može sudjelovati s jednim ili većim brojem prijedloga za suvenire.

Mjerila za odabir suvenira:

1. Suvenir mora biti vezan za prirodu i kulturnu baštinu triju općina: Semič, Metlika i Kamanje.
2. Poželjno je da je suvenir izrađen od lokalnog materiala.
3. Poruka suvenira mora predstavljati sve tri partnerske općine.
4. Suvenir mora imati lijep esteski izgled i po mogućnosti upotrebnu namjenu.
5. Suvenir za širu upotrebu mora biti manje vrijednosti (do 40 kn), a suvenir prikladan za poslovni poklon može biti i veće vrijednosti (do 230 kn).
6. Uz prijavu je potrebno priložiti tri (3) primjerka svakog suvenira koji se prijavljuje na Natječaj

Rok i način prijave: Na javni natečaj se prijavljuje s ispunjavanjem obrasca »Prijava na javni natečaj za suvenir ISKUSI TAJNE VODA,« koji je u prilogu. Prijavitelj mora zajedno s prijavom priložiti i tri (3) uzorka svakog suvenira kojeg šalje na Najtječaj.

Prijavitelji moraju svoje prijave zajedno s primjercima predloženih suvenira poslati poštom ili osobno dostaviti najkasnije do 15. 4. 2019. na adresu:
Občina Semič
Štefanov trg 9,
8333 Semič, Slovenija.

Rezultati javnog natečaja: Ocjenjivačka komisija će u roku od 7 dana od zaključka natečaja izbrati dva najbolja prijedloga koji će biti nagrađeni te biti predmetom kasnije narudžbe i otkupa veće količine krajnjih proizvoda.

Dodatne informacije:
Kompas Novo Mesto d.o.o.
Matjaž Pavlin, 041 880 813,
e-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Pozivamo Vas na sudjelovanje u ovom natječaju!

Prilog: PRIJAVNI OBRAZAC