"Cities of YOUth" - predstavnici LAG-a sudjelovali na treningu jačanja kapaciteta

Tijekom veljače, točnije od 14. do 21 veljače, četiri predstavnika LAG-a Vallis Colapis sudjelovala su na trenigu za jačanje kapaciteta osoba koje rade s mladima (youthworkers). Domaćin treninga bila je organizacija "Youth Initiative Centre" (YIC) iz grada Gjumryja u Armeniji, u suradnji s organizacijama Association DRONI iz Gruzije, Center for Euroinitiatives iz Ukrajine, The Globe iz Češke te LAG-om Vallis Colapis iz Hrvatske. 

Održani trening je sedmodnevna aktivnost mobilnosti provedena u okviru dugoročnog projekta „Cities of YOUth: povećanje uloge mladih u razvoju turističke infrastrukture” podržanog od Erasmus+ programa Europske unije.

Svrha treninga bila je pružiti osobama koje rade s mladima vještine i znanja kako bi mogle pomoći nezaposlenim  mladim ljudima u povezivanju s tržištem rada te kako bi ih podržale u razvoju njihovog poduzetničkog znanja i vještina.

Ciljevi aktivnosti bili su:

- Opremiti osobe koje rade s mladima kompetencijama za učinkovitije bavljenje pitanjima nezaposlenosti mladih, te za povećanje zapošljivosti i poduzetničkog razvoja mladih kroz daljnje pružanje relevantnih informacija, podrške i prilika za učenje;

- Pružiti mjesto i vrijeme za otkrivanje različitih politika i stvarnosti koje se tiču nezaposlenosti u Europi, te širiti prilike za zapošljavanje mladih i njihov poduzetnički razvoj

- Posjetiti razne državne i javne institucije u Armeniji kako bi se proučile prilike za međusektorsku suradnju i kako bi se upoznali razni vladini i nevladini modeli pomoći zapošljavanju mladih

- omogućiti okruženje u kojemu će osobe koje rade s mladima moći razmijeniti dobre prakse u području zapošljivosti mladih i poduzetništva, povezanih s razvojem infrastrukture lokalnih zajednica.

U sklopu projekta "Cities of YOUth" LAG će u rujnu ugostiti dvadesetak gostiju iz partnerskih zemalja u sklopu studijskog posjeta prilikom kojeg ćemo predstavnike partnerskih organizacija imati priliku provesti kroz područje LAG-a Vallis Colapis te ih upoznati s primjerima dobre prakse u području turizma. 

Ovih dana naši predstavnici koji su sudjelovali na treningu u Armeniji pripremaju svoje coaching sessions s mladima u svojim općinama i gradovima, za što su obučeni na spomenutom treningu, te će ih zbog novonastale situacije s koronavirusom za početak obavljati preko Skypea, a kad okolnosti dopuste i uživo. Coaching sessions će se raditi s mladima od 16 do 23 godine na temu turizma i poduzetništva, odnosno općenito zapošljavanja. Mladi koji su zainteresirani za ovu tematiku, radionice i općenito sudjelovanje u projektu, nek nam se slobodno jave na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. U lipnju je u sklopu projekta planirana razmjena mladih u Gruziji, te se nadamo da će se ta aktivnost moći održati po planu.