Održan Study visit u okviru međunarodnog projekta Cities of YOUth

logo COY

LAG Vallis Colapis sudjeluje kao partner na međunarodnom projektu Cities of YOUth kojeg financira Europska komisija kroz Erasmus+ program. „Cities of Youth: povećanje uloge mladih u razvoju turističke infrastrukture" dvogodišnji je međunarodni projekt čiji je nositelj organizacija iz Armenije, a partneri uz Hrvatsku su i organizacije iz Češke, Ukrajine i Gruzije.

Jedna od aktivnosti projekta bila je organizacija Studijskog posjeta partnera Hrvatskoj s ciljem širenja primjera dobre prakse rada s mladima u turizmu i poduzetništvu. Na studijskom posjetu sudjelovalo je ukupno 22 osobe iz 5 država, a održao se od 16. do 22. rujna 2021. godine.

Prvog dana studijskog posjeta posjetili smo grad Dugu Resu gdje smo održali sastanak s predstavnicima gradske uprave, udruga i institucija. U Gradskoj vijećnici primila nas je pročelnica Gradske službe Grada Duge Rese Helena Milković, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Duga Resa Igor Črnugelj, direktor Turističke zajednice područja Četiri rijeke Ivan Puškarić, tajnik Sportske zajednice Grada Duge Rese Domagoj Primužak i ravnateljica Javne ustanove InovaDR za poticanje lokalnog razvoja Vanja Glogovac. Potom smo obišli Prostor za mlade gdje su nam članovi predstavili rad Udruge za mlade Agora te udruge DSR Z-active.

Sljedećeg dana obišli smo grad Ogulin s pripovjedačicom Sabinom Gvozdić koja nam je otkrila tajne Ogulina, provela nas Đulinim vrtom, Frankopanskim kaštelom, Parkom kralja Tomislava, do vrela Cesarovac. Nakon obilaska grada, u Gradskoj vijećnici Grada Ogulina održali smo sastanak sa zamjenikom gradonačelnika Danielom Vukeljom. Istog dana također smo posjetili restoran Zeleni kut gdje nas je dočekao vlasnik Mladen Puškarić s kojim smo razgovarali o turističkoj ponudi, uključivanju mladih u poslovanje obrta, posjećenosti te o planovima za budućnost.

 IMG 0535

Trećeg dana studijskog posjeta uputili smo se u grad Ozalj gdje nas je primila gradonačelnica Lidija Bošnjak, predsjednik Savjeta mladih Grada Ozlja Tomislav Gudasić, djelatnik Turističke zajednice područja Kupa Luka Šimunić te koordinatorica projekta Društveni centar Ozalj Iva Mrljak. Potom smo obišli Stari grad Ozalj i Zavičajni muzej Ozalj te OPG Guštin i OPG Čulig u Vrhovcu kod Ozlja. Također smo posjetili Općinu Kamanje i održali sastanak s načelnikom Damirom Mateljanom, a posjetili smo i Arheološki park Vrlovka te imanje Seoskog turizma Viki.

Sljedećeg dana u gradu Zagrebu susreli smo se s predstavnicima neprofitne udruge Oaza i društvenog poduzeća koje se bavi održivim razvojem i radom s mladima. Također smo posjetili Mrežu mladih Hrvatske gdje nas je ugostio predsjednik Leo Staković i predstavio nam rad Mreže mladih Hrvatske kao saveza udruga mladih i za mlade na području Republike Hrvatske.

Posljednjeg dana studijskog posjeta održali smo sastanak s predstavnicima Karlovačke županije i drugih institucija. Ugostila nas je pročelnica Upravnog odjela za školstvo Karlovačke županije Marija Šćulac, voditelj ureda LAG-a Vallis Colapis Milan Medić, direktorica Turističke zajednice grada Karlovca Marina Burić, predstavnica Savjeta mladih Grada Karlovca Marija Burja te predstavnik Savjeta mladih Karlovačke županije Renato Bukovac. Potom smo posjetili Trgovačko-ugostiteljsku školu Karlovac kao primjer dobre prakse uključivanja mladih i pružanja mogućnosti obavljanja stručne prakse u restoranu škole. Također smo obišli Veleučilište u Karlovcu gdje su nam Damir Kršić iz LAG-a Vallis Colapis i direktor Croatia Open Land tours DMC Krešo Rogoz prezentirali projekt „Održivi turizam kroz društveno poduzetništvo“.

 “Cities of Youth: povećanje uloge mladih u razvoju turističke infrastrukture" dvogodišnji je međunarodni projekt (Erasmus+ KA2) koji se provodi od prosinca 2019. do ožujka 2022. godine. Nositelj projekta je “Youth Initiative Centre” (YIC) NGO iz Armenije, a partneri su: Youth Association DRONI iz Gruzije, Center for Euroinitiatives iz Ukrajine, The Globe iz Češke te LAG Vallis Colapis. Vrijednost projekta je 1.023.288,49 HRK (ukupna vrijednost projekta), 43.052,33 HRK (iznos proračuna LAG-a).

Cilj projekta je povećati ulogu i uključenost mladih u povećanju kapaciteta njihovih zajednica kroz aktivan angažman u razvoju turističke infrastrukture. Projekt će okupiti minimalno 20 osoba koje rade s mladima, 50 mladih u 5 različitih država. Kroz projekt je proveden trening u Armeniji za osobe koje rade s mladima i to s ciljem njihova osnaživanja i razvoja modula za rad s mladima, lokalne aktivnosti s mladima u trajanju od 15 mjeseci, dvije razmjene mladih u Armeniji i Gruziji, trenutno se održava studijski posjet u Hrvatsku, a provest će se partnerski i evaluacijski sastanci u Češkoj i Ukrajini te izrada poslovnih planova za provedbu mini projekata na lokalnim razinama uz pomoć poduzetnika.

logo COY2