Uvodna tiskovna konferencija projekta ECO-SOCIAL: razvijam poduzetništvo, čuvam okoliš!

Dana 26.09.2019. godine, u Dugoj Resi je održana uvodna konferencija projekta ECO-SOCIAL: Razvijam poduzetništvo, čuvam okoliš! koji će se provoditi od 1.8.2019. do 31.01.2021. godine. Nositelj projekta je LAG Vallis Colapis, a partneri na projektu su Srednja škola Duga Resa, Karlovačka županija te Socijalna zadruga Humana Nova iz Čakovca. Program vrijednosti 1.267.913,68 kn sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u okviru Švicarsko hrvatskog programa suradnje.

Prvi je ovo projekt LAG-a Vallis Colapis u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje u sklopu poziva „Osnaživanje doprinosa organizacija civilnog društva obrazovanju za održivi razvoj. Projekt za cilj ima razvoj sustava edukacije nastavnika i učenika lokalnih osnovnih i srednjih škola za teme održivog razvoja, pri čemu koristi i jača postojeći sustav školskih zadruga za usvajanje novih znanja o volonterstvu, društvenom poduzetništvu i oporabi otpadnog tekstila.

Projektni partneri jačaju svoje kapacitete za korištenje društvenog poduzetništva u uspostavi održivog modela rada sa školskim zadrugama na podizanja svijesti lokalne zajednice o održivom razvoju.

Projektom će se kroz 18 mjeseci u ukupno 12 škola (školskih zadruga) uključiti 18 nastavnika osnovnih i srednjih škola s područja Karlovačke županije, te 360 učenika. Provest će se 27 programa izobrazbe o održivom razvoju, provest će se 3 volonterske akcije skupljanja tekstila povodom važnih datuma u volonterstvu (Međunarodni dan volontera i Manifestacija Hrvatska volontira), dodijelit će se priznanja najboljem učeniku, razredu i školskoj zadruzi te odvesti na 3 nagradna studijska izleta za najbolje škole u pogone Humana Nove, uključit će se 30 volontera i minimalno 4 lokalne udruge u volonterske akcije, osnovat će se novo društveno poduzeće za oporabu tekstila u Dugoj Resi koje će biti prilagođeno za pristup invalidima, a za potrebe vidljivosti kreirana je posebna Facebook stranica projekta.

Aktivnosti kroz projekt su već započele pa je tako održan prvi partnerski sastanak, dogovoren plan adaptacije prostora, kreirana Facebook stranice te održane prve edukacije za nastavnike.