Potpora ESF: Zapošljavanje kroz suvremeni pristup ponudi poljoprivrednih proizvoda

LAG Vallis Colapis pokreće novi projekt financiran iz potpore Europskog socijalnog fonda (ESF) – Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III, pod nazivom Zapošljavanje kroz suvremeni pristup ponudi poljoprivrednih proizvoda. Projekt se provodi u partnerstvu s LAG-om Frankopan iz Ogulina, Ženskom grupom Karlovac – Korak, poduzećem HR-Koncept d.o.o. iz Nedelišća te Karlovačkom županijom i Gradom Karlovcem. Projekt je započeo 1. lipnja 2018. godine, a trajat će 18 mjeseci. Potpora ESF-a iznosi 999.512,66 kn. Provedbeno tijelo prve razine je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava RH, a provedbeno tijelo druge razine je Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ).

ESI-logo.png

Ovaj sadržaj je isključiva odgovornost Lokalne akcijske grupe (LAG) Vallis Colapis

Partnerske organizacije će kroz ovaj projekt raditi s nezaposlenim osobama (mladima, ženama i općenito nezaposlenima iznad 50 godina starosti) u ruralnim zajednicama Karlovačke, Zagrebačke i Ličko-senjske županije s ciljem osposobljavanja za pokretanje vlastite poljoprivredne proizvodnje i za samostalan nastup na tržištu hrane. Upravo stoga u projektnom partnertsvu sudjeluju LAG-ovi Vallis Colapis i Frankopan, koji obuhvaćaju ruralne zajednice spomenutih županija, ali i Ženska grupa Karlovac – Korak koja ima veliko iskustvo u provođenju projekata zapošljavanja žena. Svi navedeni partneri su zajedno s Karlovačkom županijom i Gradom Karlovcem ujedno i članovi Lokalnog partnerstva za zapošljavanje u Karlovačkoj županiji. Posebno mjesto u projektu zauzima međimursko poduzeće HR-Koncept d.o.o iz Nedelišća koje već 10 godina vodi najuspješniji domaći web portal za prodaju domaćih poljoprivrednih proizvoda – Finoteka.com – koji izravnom dostavom hrvatskih poljoprivrednih proizvoda kupcima na kućni prag pokriva područje Hrvatske, Slovenije i Austrije.

Projektni partneri će kroz ovaj projekt osnovati 6 klubova za zapošljavanje (u Ozlju, Dugoj Resi, Ogulinu, Otočcu, Slunju i Pisarovini) u kojima će se nezaposlenim osobama pružati osnovna znanja o pokretanju vlastite poljoprivredne proizvodnje, potporama za poljoprivredne i nepoljoprivredne djelatnosti koje mogu ostvariti u sustavu Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014-20. izravno ili preko natječaja lokalnih akcijskih grupa (LAG-ova), pružati osnovna znanja o izradi poslovnih planova, korištenju IT alata za prodaju domaćih poljoprivrednih proizvoda i sl. Svi zainteresirani korisnici projekta će se povezati s poduzećem HR-Koncept d.o.o. ali i drugim poduzećima koja na hrvatskom tržištu svoju poslovnu politku grade na prodaji domaćih poljoprivrednih proizvoda.

Projektni partneri su u lipnju već obišli sve gradove i općine u kojima je predviđeno osnivanje klubova za zapošljavanje te su dobili potporu lokalnih samouprava, područnih ureda Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe i ispostava HZZ-a. Gradovi i općine na čijem području će djelovati klubovi za zapošljavanje će osigurati prostor za provođenje aktivnosti, a područni uredi Savjetodavne službe i HZZ-a će pomoći u mobilizaciji korisnika. Pokretanje samih klubova za zapošljavanje predviđa se za rujan 2018. godine.