Projekt „ECO-SOCIAL“: provedene edukacije o održivom razvoju za učitelje

ECO SOCIAL facebook COVER

 U sklopu projekta „ECO-SOCIAL: Razvijam poduzetništvo, čuvam okoliš!“ održan je prvi set edukacija za učitelje. Edukacija „Temeljne postavke održivog razvoja u međunarodnim dokumentima i deklaracijama“ provedena je za učitelje 6 osnovnih i srednjih škola s područja Karlovačke županije. Riječ je o prvoj od 3 edukacije koje će biti provedene za učitelje u sklopu aktivnosti projekta. Sljedeće dvije edukacije „Uloga volonterstva i zadružne ekonomije u održivom razvoju lokalne zajedniceˇ te „Osnovni elementi oporabe tekstila u RH“ održat će se sljedeće školsko polugodište.

Edukacija „Temeljne postavke održivog razvoja u međunarodnim dokumentima i deklaracijama“ održala se u Srednjoj školi Duga Resa, Ekonomsko-turističkoj školi Karlovac, Osnovnoj školi „Slava Raškaj“ Ozalj, Osnovnoj školi Draganići, Osnovnoj školi Turanj te Osnovnoj školi Banija. Navedene škole, odnosno školske zadruge, bit će glavne škole u projektu što znači da će se u njima odvijati i edukacije za učitelje i učenike i volonterske akcije sakupljanja tekstila. Dodatne škole, njih 6, bit će motivirane predavanjem učenika iz glavnih škola te će se uključiti u sudjelovanje kroz organizaciju volonterskih akcija sakupljanja tekstila.

U sljedeća dva mjeseca učitelji će prenijeti znanje o održivom razvoju svoju učenicima uključenim u rad školske zadruge, te će učenici prenijeti znanje svojim kolegama u dodatnim školama. Nakon navedenog u 12 ćemo škola organizirati volonterske akcije sakupljanja tekstila koje će Socijalna zadruga Humana Nova distribuirati u svoje centre za oporabu tekstila. Na ovaj način podižemo svijest o važnosti edukacije, ekologiji, recikliranju i najviše održivom razvoju.

Projekt ECO-SOCIAL: Razvijam poduzetništvo, čuvam okoliš! provodi se od 1.8.2019. do 31.01.2021. godine. Nositelj projekta je LAG Vallis Colapis, a partneri na projektu su Srednja škola Duga Resa, Karlovačka županija te Socijalna zadruga Humana Nova iz Čakovca. Program vrijednosti 1.267.913,68 kn sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u okviru Švicarsko hrvatskog programa suradnje.

„Stajališta izražena u ovom članku isključiva su odgovornost LAG -a Vallis Colapis i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. “