Novosti

LAG Vallis Colapis

Provedeno prvih 6 mjeseci projekta "ECO-SOCIAL"

"ECO-SOCIAL: Razvijam poduzetništvo, čuvam okoliš!" prvi je projekt LAG-a Vallis Colapis u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje u sklopu poziva „Osnaživanje doprinosa organizacija civilnog društva obrazovanju za održivi razvoj. Projekt za cilj ima razvoj sustava edukacije nastavnika i učenika lokalnih osnovnih i srednjih škola za teme održivog razvoja, pri čemu koristi i jača postojeći sustav školskih zadruga za usvajanje novih znanja o volonterstvu, društvenom poduzetništvu i oporabi otpadnog tekstila.

Projektni partneri jačaju svoje kapacitete za korištenje društvenog poduzetništva u uspostavi održivog modela rada sa školskim zadrugama na podizanja svijesti lokalne zajednice o održivom razvoju.

Projektom će se kroz 18 mjeseci u ukupno 12 škola (školskih zadruga) uključiti 18 nastavnika osnovnih i srednjih škola s područja Karlovačke županije, te 360 učenika. Provest će se 27 programa izobrazbe o održivom razvoju, provest će se 3 volonterske akcije skupljanja tekstila povodom važnih datuma u volonterstvu (Međunarodni dan volontera i Manifestacija Hrvatska volontira), dodijelit će se priznanja najboljem učeniku, razredu i školskoj zadruzi te odvesti na 3 nagradna studijska izleta za najbolje škole u pogone Humana Nove, uključit će se 30 volontera i minimalno 4 lokalne udruge u volonterske akcije, osnovat će se novo društveno poduzeće za oporabu tekstila u Dugoj Resi koje će biti prilagođeno za pristup invalidima, a za potrebe vidljivosti kreirana je posebna Facebook stranica projekta.

Provedeno je prvih šest mjeseci projekta ECO-SOCIAL: razvijam poduzetništvo, čuvam okoliš! Projekt je s provedbom započeo 1. kolovoza 2019. godine, a u tom smo razdoblju proveli sljedeće:

1. održali smo dva partnerska sastanka projektnog tima na kojem su dogovorene obaveze te podjela zadataka kako bi projekt ispunio sve ciljeve i pokazatelje

2. osmislili smo vizual projekta te tiskali promotivne materijale (bannere, usb stickove i majice)

3. izradili smo posebnu Facebook stranicu profila na kojoj dijelimo sve vijesti o događaje kroz projekt

4. imali smo deset pojavljivanja u lokalnim i regionalnim medijima kroz koje smo promovirali projekt i njegove ciljeve

5. održali smo prvi set edukacija o osnovama održivog razvoja za učitelje i učenike u šest glavnih škola

6. održali smo motivacijsko-edukacijske radioniceu šest dodatnih škola Karlovačke županije na sudjelovanje u volonterskim akcijama

7. započeli smo aktivnosti na opremanju i osnivanju novog društvenog poduzeća za oporabu tekstila u Dugoj Resi kroz pripremu dokumentaciju za izgradnju platforme u Srednjoj školi Duga Resa

8. održali smo prvu volontersku akciju sakupljanja tekstila u 12 škola/školskih zadruga s područja Karlovačke županije i to u: Osnovna škola "Slava Raškaj" Ozalj, Osnovna škola Draganići, Osnovna škola Banija, Osnovna škola Turanj, Srednja škola Duga Resa, Ekonomsko turistička škola Karlovac, Osnovna škola Grabrik, Osnovna škola Žakanje, Osnovna škola Mahično, Osnovna škola Rečica, Osnovna škola Generalski Stol te Osnovna škola "Vladimir Nazor" Duga Resa. 

U narednih šest mjeseci nam slijedi: nastavak edukacija za učitelje i učenike o ulozi volonterstva i zadružne ekonomije u održivom razvoju te načinima oporabe tekstila u Hrvatskoj, studijska putovanja za školsku zadrugu koja je sakupila najviše tekstila u volonterskoj akciji, druga volonterska akcija, osnivanje i opremanje društvenog poduzeća, studijski posjeti za projektni tim s ciljem učenja primjera dobre prakse, redovito ažuriranje Facebook stranice projekta, promocija projektnih aktivnosto u medijima. 

Projekt ECO-SOCIAL: Razvijam poduzetništvo, čuvam okoliš! provodi se od 1.8.2019. do 31.01.2021. godine. Nositelj projekta je LAG Vallis Colapis, a partneri na projektu su Srednja škola Duga Resa, Karlovačka županija te Socijalna zadruga Humana Nova iz Čakovca. Program vrijednosti 1.267.913,68 kn sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u okviru Švicarsko hrvatskog programa suradnje.

„Stajališta izražena u ovom članku isključiva su odgovornost LAG - a Vallis Colapis i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske."

Image

SJEDIŠTE (OZALJ)

Kurilovac 1, 47280 Ozalj
047 731 400 (112)

PODRUŽNICA (KARLOVAC)

Trg hrvatskih branitelja 2, 47000 Karlovac
047 842 834

Email

lag@vallis-colapis.hr

Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR)

Na našoj web stranici koriste se kolačići (cookies) kako bismo vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Klikom na gumb Prihvati kolačiće omogućit ćete pohranu svih kolačića na svom računalu. Za više informacija o tome na koji način ova web stranica koristi kolačiće kliknite na poveznicu u nastavku.