Novosti

LAG Vallis Colapis

Novi Erasmus+ projekt "Youth Policy Guardians"

LAG Vallis Colapis provodi Erasmus+ projekt "Youth Policy Guardians" kojeg u iznosu od 25.458,00 € sufinancira Europska unija. Projekt se provodi od 1.3.2024. do 31.10.2024. u partnerstvu s 8 organizacija: Agoraveiro, AYUNTAMIENTO DE MARACENA, MTÜ Piiriveere Liider, Keep the Change, ISTANBUL AYDIN UNIVERSITESI VAKFI, Mano Europa, Giosef Torino i Hellas for Us. 

INFOPACK YPG kopija 3

 

Tijekom analize potreba ustvrdili smo da su mnoge mlade osobe spriječene da ostvare svoj puni potencijal jer nemaju pristup kvalitetnom obrazovanju, zdravstvenim uslugama, pristojnom radu i mogućnostima potpunog sudjelovanja u društvu. Mlade ljude treba smatrati kao one koji imaju vrijedne ideje i koji mogu doprinijeti procesu donošenju odluka i kreiranju politika za mlade. Umjesto da ih se koristi kao političko sredstvo, ukras ili token, trebali bi biti uključeni pri predlaganju rješenja, kritičkom propitivanju ​​određenih odluka i dijeljenju tih odluka s drugima dionicima u zajednici.
Osobe koje rade s mladima imaju sve veću ulogu „odrasle osobe od povjerenja“ pa imaju iznimno važnu ulogu u neformalnom obrazovanje mladih, poticanju aktivnog i političkog sudjelovanja i razumijevanju osnovnih građanskih pojmova. LAG Vallis Colapis Watchdog (tip Civic monitoringa) funkciju smatra inovativnim oblikom uključivanja mladih u praćenje politika za mlade. 

Kroz ovaj projekt zapravo želimo predstaviti alat osobama koje rade s mladima s idejom da koriste Civic monitoring u svom radu s mladima. Watchdog je vrsta građanskog monitoringa koji podrazumijeva nadzor nad ponašanjem centara moći, prijavu zlostavljanja, nepravde i loše prakse. U modernoj sferi svaki pojedinac ili organizacija mogu potencijalno djelovati kao
watchdog, zahvaljujući digitalnim tehnologijama koje su ukinule monopol novinarstva u polju javnog nadzora središta vlasti. Građani i skupine civilnog društva pojavljuju se kao zaštitnici protiv neučinkovitosti i nepravde osuđujući nezakonite ili nemoralne prakse političkih i ekonomskih sustava putem interneta i društvenih medija.

Glavni cilj projekta je osposobiti osobe koje rade s mladima za izravan rad s mladima na praćenju provedbe politike za mlade koristeći Watchdog funkciju kao alat za rad s mladima.

Specifični ciljevi projekta su:
1. uvođenje Watchdog funkcije kao alata za uključivanje mladih u praćenje provedbe politika za mlade
2. stvaranje prostora za razmjenu dobrih praksi
3. jačanje osoba koje rade s mladima da djeluju kao odrasla osoba kojoj se vjeruje
4. iniciranje suradnje između mladih i lokalnih/regionalnih dionika

Glavna aktivnost projekta je sedmodnevni trening koji će se provesti od 17.7. do 23.7.2024. u Karlovcu. Na treningu će sudjelovati 27 osoba iz 9 država (Portugal, Litva, Španjolska, Latvija, Estonija, Turska, Italija, Grčka i Hrvatska) koje će pomoću neformalnih metoda i alata jačati kompetencije za rad s mladima na temu aktivnog građanstva te praćenja provedbe politika za mlade u svojim zemljama. 

Ovaj je projekt tek jedan u nizu Erasmus+ projekata koje provodimo. 

Image

SJEDIŠTE (OZALJ)

Kurilovac 1, 47280 Ozalj
047 731 400 (112)

PODRUŽNICA (KARLOVAC)

Trg hrvatskih branitelja 2, 47000 Karlovac
047 842 834

Email

lag@vallis-colapis.hr

Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR)

Na našoj web stranici koriste se kolačići (cookies) kako bismo vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Klikom na gumb Prihvati kolačiće omogućit ćete pohranu svih kolačića na svom računalu. Za više informacija o tome na koji način ova web stranica koristi kolačiće kliknite na poveznicu u nastavku.